Selecteer een pagina

Jan Sinke

Jan Sinke ,geboren te Rotterdam (1952)

Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, 1977-1982.

Dat schoonheid voornamelijk een functie is van spanning, geldt voor iedere vorm van beeldende kunst. Lange tijd ben ik intensief bezig geweest met het begrip ‘spanning’ en heb het bewust onderdeel gemaakt van het concept van mijn objecten.

Ik ben in de loop der jaren veel nieuwsgieriger geworden. Dat is ook waar kunst om draait: het zoeken en het vragenstellen. Ik kan mij daarom moeilijk vastleggen op één bepaalde techniek. Na mijn beelden uit ijzer ben ik beelden in messing gaan uitvoeren en later vooral in hout.

Inspiratie vond ik naast het begrip ‘spanning’ in mijn herinneringen aan Hong Kong, de stad die ik vaak bezocht heb. Met de sculptuur ‘The Circle is Broken’ ben ik een nieuwe serie gestart die mij veel vrijheid biedt. Ik had behoefte om meer emotie kwijt te kunnen in het werk. Ik werkte al met eerlijke materialen, maar kreeg nog meer de behoefte om juist dat materiaal ook te laten zien. Eenvoudige materialen ook, zoals onbewerkt hout, inclusief knoesten. Niet te fraai afgewerkt om het weer niet te gladjes te maken, gedeeltelijk geverfd, maar dan weer niet in gladde lakverf, maar met matte krijtverf, wat het ruwe aspect accentueert. Soms gebruik ik er nog andere min of meer natuurlijke materialen bij, zoals touw. Zonder die ruwheid kunnen mijn werken niet bestaan. Ondanks het ongedwongen uiterlijk zijn de objecten soms wel doordacht geconstrueerd. Een cirkel wordt in stukjes opgedeeld, die daarna verschoven weer worden vastgelijmd. Soms zijn de ontwerpen echter sterk intuïtief.

Aquarelleren is een oude liefde van mij dat ik lang had weggestopt. Maar op zeker moment kreeg ik inspiratie om mijn ideeën (vaak landschappen) ook uit te voeren in aquarellen of gouaches. Ook hierbij is het fijn om niet te gladjes te werken. Ik verwerk daarom ook stukjes textiel in de werken.

Ik werk het liefst sterk intuïtief: tijdens het werken vinden vaak aanpassingen en veranderingen plaats. Slechts een ruw concept ligt aan het werk ten grondslag. Er wordt een beeld gevormd en in gedachten plaats ik alle componenten van een object. Bij het uiteindelijke beeld moet alles precies op de juiste plaats zitten en alle overbodige elementen weggelaten zijn. Ook de maatvoering van het object is uiterst belangrijk. Immers: een goed concept bewijst zichzelf wanneer het direct leesbaar is.

[foogallery id="2380"]

Workshop

Regelmatig Workshops

In een aparte ruimte van Galerie Bleiswijk houden we regelmatig workshops.

Houd de website in de gaten, abonneer op de nieuwsbrief of volg ons via de sociale media kanalen.

 

Kom langs in Galerie Bleiswijk

Tijden

 

Vrij entree.

Zaterdag: 12:00 uur - 17:00 uur

Zondag: 12:00 uur - 17:00 uur

Maandag t/m vrijdag gesloten

Voor contact en exposities:

Rien van der Linde
+31 (0)6 53950030

Bezoek ons

Contact

Openingstijden

Zaterdag  12:00 uur - 17:00 uur
   Zondag  12:00 uur - 17:00 uur

Exposeren

Interesse om uw kunstwerken in Galerie Bleiswijk te exposeren? Neem dan contact met ons op. Via info@galeriebleiswijk.nl

 

Contactformulier

15 + 6 =